Granárium Zebra Club története

 

IMG 1951A Zebra Klub elődjének tekinti a rendszerváltozás hajnalán, 1989-ben megalakult „A Klub”-ot; itt az „A” az „alternatív” szóra utalt, ezzel is jelezve, hogy a klub mind kulturális, mind zenei programjai tekintetében el kívánt térni az akkori fősodortól, a mainstream-től, bár a klub alapítói akkor még nem biztos, hogy ismerték e szót. A lényeg a lázadás volt, és a fiatalságban rejlő energiák felszínre segítése, alkotásra ösztönzése. A klub megalakítása egyszerre két párhuzamos vonalon indult el, az egyik (mondhatni: keményebb) vonalat Bencze Zoltán (Csáklyás) és Kohut Pál (Kojak) képviselte, míg a másik vonalat Szilvássy Ákos (Geri) és Pálinkás László (Lambee) képviselték. Az ötlet megvalósulásához nagy segítséget nyújtott az akkori Vajda Péter Művelődési Központ igazgatónője, aki támogatta az elképzelést és a „művház” pinceklubját a rendelkezésükre bocsájtotta.

 

 

 

1993 waszlavik1993 tankcsapda

A legelső alkalommal egy kazettás Orion deck szolgáltatta a zenét, mely simán elviselte, hogy a hazai és külföldi underground, alternatív, punk, ska, dark és gothic zenék nem a legmegfelelőbb minőségben szólnak. A lényeg az volt elsőre, hogy van egy hely, ami a miénk! Az alapítókban a későbbiek folyamán fogalmazódott meg a klub dekorálása és érdeklődésre számot tartó programok szervezése.  A srácok legkülönbözőbb kezdő zenekaroknak és performanszoknak biztosítottak fellépési lehetőséget. Geri és Lambee alternatív színházában olyan darabok kerültek feldolgozásra mint például: Rómeó és Júlia, A nürnbergi mesterdalnokok, Hófehérke, A négy muskétás, A Fekete-erdő klinika, Indul a bakterház, koncertek terén csápolhattunk és pogózhattunk a szegedi Hungarian Dracula, illetve a szarvasi Oleg Kosevoi koncertjein. Ezeknek a programoknak is köszönhetően a klub igazi közösségi hellyé vált, tömegeket mozgatott meg, és vonzott egész Békés-megyében. Az akkoriban még kötelező sorkatonai szolgálat azonban rendesen szétzilálta a klub alapítóinak a sorát, aminek következményeként 1991-ben Bukovinszky Béla (Bukó) és Vrbovszky Zoltán (Bubu) vette kezébe a klubot, immár „Zebra” néven és egy meglehetősen rock-os vonalat képviselő vargabetű után egy igazi független klubbá vált, amely a hazai és külföldi underground képviselőit is a csöppnyi színpadára tudta csábítani (Deák Bill Gyula, Sziámi, Waszlavik Gazember, Kampec Dolores stb.). Ekkor már Bubu helyett a később csatlakozó Hricz Károly (Karesz) is segédkezett a klub életében. 

 

1994 elottzebra1995 zebradesign

Az igazán nagy változást az új helyszín jelentette, amely egy érdekes(?) kényszer hatására, de igen jól sült el: a mai Zebrának is helyet adó (egykori) Granárium Kávéház és Étterem-re esett a választás. Ez a hely kétszintes lévén akár két különböző jellegű programnak is helyet tudott biztosítani: filmklubok, koncertek, underground partik, tehetségkutatók (Rolling Rock, WAN2). Nem volt olyan zenekar vagy parti-dj, aki ne fordult volna meg itt! Az ország ismert és elismert klubjává vált a Zebra! Sajnos a 2000-es évek második fele lassú, de folyamatos hanyatlást hozott, melyet egy vezetőváltás sem tudott csillapítani.
 
 
 
 
1997 kozonseg1998 vhk
2012-ben ismét tulajdonos váltás jött el a klub történetében. Az új vezetőség kitűzött célja a régi arculat vissza állítása lett! Újra a koncertek és az élő zene lett a főprofil. Számos telt házas koncert és az országosan is ismert „Told a májkot” tehetségkutató is erről árulkodik. Mind emellett bővült a repertoár táncházzal, salsa-latin estekkel, illetve író-olvasó találkozóval. 2014-ben pedig újra élőzenés tehetségkutató verseny sorozat zajlik majd nálunk, amely a "Dobbantó - A harapós" nevet kapta.
 
 
 
 
tamtamtam
 És merre tovább? 
 
Csakis előre! Nyitottak vagyunk mindenre, ami értékteremtő kultúra: legyen az felolvasóest vagy performance; kiállítás vagy koncert; tehetségkutató vagy underground parti – igyekszünk minél szélesebb skálán tevékenykedni, mert nálunk az érték a mérték! Ugorj be hozzánk, érezd jól magad! Ha esetleg meg akarod csillogtatni tehetséged, jelentkezz – megbeszéljük! 
 
írta: Lambee
Partnereink

you-klub örömAzene logo 3  hanosz logo szines kicsi  logo v2 fehĂ©r          km logo    Hangfoglalo vegleges1 nka logo zebra 

      vizszintes logo MiTi pizzeria logo 1